Най-скандалната от тях е замяната на 4475 кв.м в кв. “Южен парк“ срещу 8 апартамента с обща квадратура от 710 кв.м. Имотът на военните граничи с посолството на САЩ. Там преди години имаше военно поделение, поясниха запознати. Страни по сделката са МО и небезизвестната фирма НИКМИ, която успя да осъществи редица скандални замени с общински имоти в столицата и е близка до бизнесмена Славчо Христов.
Оценката на имота е 1 020 000 лв. Простите сметки показват, че квадратният метър на земята в района е оценен на 227 лв., а на апартаментите - на 1436 лв. Земята в регулация в разширения център на столицата върви между 1000 и 1200 евро и цените ще се вдигат, пояснява вестникът. Всички жилища са стари. 6 от тях се намират на бул. “България - Мотописта“ и по едно в кварталите “Красна поляна“ и “Христо Смирненски“. Четири от жилищата са от 101 кв.м, а другите са по-маломерни.
Сделката е била финализирана на 29 декември 2005 г. В момента на мястото на военния терен строителната компания строи 5 блокчета, които са на 4 и 5 етажа. “Пусковият срок е през следващата година, а средната цена е около 1800-1900 евро за квадрат“, са казали от отдел “Продажби“ на НИКМИ. На 29 декември 2006 г. е финализирана друга скандална сделка. Почти 23 декара в квартал “Княжево“ - в близост до резиденция “Бояна“, са заменени срещу 18 панелни апартамента в Казанлък, София и Пловдив. Страни по сделката са Министерството на отбраната и фирма “Ивира-Агро“ ООД, собственост на Мариела Трендафилова и Снежана Атанасова, която е специализирана в отглеждане на лозови и овощни насаждения. Военният имот се намира в местността Гърдова глава. Оценителят е сметнал, че 22 920 кв. м струват 1 309 600 лв., или по 57 лв. на квадратен метър. Проверка на “Сега“ установява, че малкото поземлени имоти, които се предлагат в района, вървят по 200 евро квадрата. От “Държавна собственост на МО“ твърдо отказаха да дадат подробности каква квадратура са жилищата, които са получили в замяна, и на колко са оценени. Единствената информация се свежда до тяхното местонахождение. 9 са в София - в кварталите “Люлин“, “Надежда“ и “Обеля“. 3 са заменени за жилища в Пловдив, а 6 в Казанлък. Най-високата цена на панелните двустайни апартаменти в столичните квартали “Надежда“ и “Люлин“ в момента e между 50 и 55 хил. евро, а според брокери, цитирани от “Сега“, в Казанлък и Пловдив те са двойно по-ниски. Вестникът описва и други случаи на заменки. ИА “Държавна собственост на МО“ заяви, че има намерение до края на годината да продаде още около 80 обекта и да замени над 80 други за апартаменти, припомня изданието.