Притеснени от изоставането на учениците заради стачката, даскалите решиха да им преподават уроците вкъщи, пише в. "Стандарт". Учителите привикват децата от 7 и 12 клас, тъй като при тях закъснението е най-тежко заради кандидатгимназиалните изпити и матурите.
Повечето учители преподават пропуснатите уроци на децата без пари. Те викат вкъщи всеки ден. Други пък взимат по 2-3 лева от учениците за уроците. Те ги събират на групи от 10 деца сутрин и вечер. Има обаче и даскали, които вземат по 15 лева на час като за частен урок, оплакват се абитуриенти пред вестника.
Част от училищата в страната ще проведат в началото на идната седмица педагогически съвети, за да обсъдят дали да прекратят протеста и да влязат отново в час. Много от учителите продължават да стачкуват, за да провалят матурите. Преподавателите от неелитните училища се притесняват, че децата не са конкурентоспособни на Немската гимназия например и ще изкарат ниски оценки, затова ще продължат протеста до провал на зрелостния изпит, казаха преподаватели пред "Стандарт". Според тях много от учителите чакали с нетърпение да започне стачката на учениците срещу матурите, за да се присъединят към нея. Учителите от професионалните училища, които водят 13 клас, настояват за продължаване на стачката, за да прикрият факта, че в 13 клас на практика не влиза никой. Повечето от учениците само се водят на хартия, но не стъпват в клас. Ако инспекторатите проверят това, ще съкратят нормативите и съответно заплатите им, затова учителите предпочитат протест вместо занятия.