Приемайки наградата, в словото си, което още повече ще ядоса Китай, Далай Лама (носител на Нобеловата награда за мир за 1989 г.) отново призова за "съществена" автономия на Тибет, за подкрепата на САЩ и разкритикува китайската политика, предаде БТА, цитирана от BGNewsRoom. Смятам, че за Китай е жизнено важно в страната да има прозрачност, законност и свобода на информацията, каза Далай Лама пред няколкотостотин високопоставени американски представители, присъстващи на награждаването му в сградата на Конгреса. На церемонията присъстваха световно-известни артисти и писатели.
Явно визирайки Китай, Буш отбеляза заслугите на Далай Лама като световен символ на религиозната свобода и напомни, че САЩ са дали убежище на хора от най-различни вероизповедания. "Това разнообразие не е източник на нестабилност, то е източник на сила", подчерта американският президент. Свободата не принадлежи на една страна, тя принадлежи на света, каза той. Буш призова Китай да преговаря със 72-годишния монах, като изтъкна, че управниците в Пекин ще разберат, че "този добър човек е човек на мира и сдобряването".
Малко след награждаването Пекин привика посланика на САЩ в Пекин, за да “протестира категорично“ срещу почестите, с които e бил посрещнат Далай Лама във Вашингтон, съобщи китайският министър на външните работи, цитиран от АФП. На 23 септември Германия си навлече гнева на Китай, след като Ангела Меркела изгнаника. Пекин го смята за сепаратист, агитиращ за отделяне на Тибет и го упреква в липсата на диалог. След неуспешно въстание срещу китайските власти Далай Лама избяга през 1959 г. в Индия.