Той е арестуван след като е пребил до смърт съпругата си Тонка Янева и е заподозрян за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски, пише в. "Експрес".
Янев е криминално проявен, има няколко дела за кражби и изнасилвания. Разследван е и за сводничество. Вестникът обяснява, че мотивите за задържането му е сходния почерк на престъпленията. И в двата случая труповете са обезобразени до неузнаваемост, действано е в състояние на силен афект и с изключителна жестокост.
Янев е с постоянна мярка за задържане под стража в ареста в Пазарджик. Взета му е ДНК проба, която трябва да потвърди евентуалната му връзка с убийството на сестрите Белнейски.
Още след убийството на Христина и Росица Белнейски се хвалил в Брацигово, че се познава с момичетата. Той бе един от заподозряните, но поради липса на доказателства бе освободен. Според хората в Пазарджик, които познават Джандара, той е много жесток и хитър. Според тях е участвал в други убийства преди години.
Няма доказателства Тодор Янев от Брацигово да е извършителят на двойното убийство на сестрите Белнейски, както твърдят публикации в пресата. Това заяви за Дарик окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов. "Този човек е един от хилядите, които са разследвани по това убийство. Всичко останало са журналистически умозаключения", добави той.
Росица и Христина Белнейски бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г. на пътя между Пещера и Брацигово.