Това съобщи Пламен Радонов, главен секретар на СДС пред БГНЕС. Радонов посочи, че лидерът на ДСБ е сондирал мнение, че след днешното разбирателство или полуразбирателство между правителството и учителските синдикати не е необходимо това. Костов свързва вота със стачката, поясни натиска на Командира Радонов. Той заяви, че СДС не иска този вот заради стачката, а заради липсата на реформи в образованието в последните 6 години след идването на власт на НДСВ, а стачката е следствие от това. Радонов е категоричен, че Тройната коалиция носи изключителна вина за трагичното състояние на публичиния сектор, а това са областите на образованието, здравеопазването, съдебната система и други. Ние така разбираме смисъла за искане вот на недоверие на правителството, заключи Пламен Радонов, предаде БГНЕС.
Депутатът от ОДС Христо Кирчев също потвърди пред "Фокус", че сред представителите на ДСБ е било обсъждано оттегляне на вота на недоверие към правителството, ако синдикатите и правителството постигнат споразумение.
От тъмносинята централа не потвърдиха обаче тази информация. Веселин Методиев, който участва в консултациите между представители на опозицията във връзка с внесеното искане заяви пред Дарик, че ДСБ нямат позиция за оттегляне на вота.