Предложението е на Министерския съвет, в лицето на Държавната агенция за горите, предаде БТА. Другото предложение, което са получили синдикатите, е за поетапно увеличение на заплатите на заетите в сектор "Горско стопанство" от 1 януари и от 1 юли 2008 г. Но то не е обвързано с проценти, допълни Начева. Според нея искането до стопроцентно увеличение на заплатите на заетите може да се постигне с промяна на Закона за горите, като се разреши на горските работници да упражняват стопанска дейност, по примера на дивечовъдните стопанства.
До края на деня синдикатите ще решат дали 10-процентното увеличение ги устройва. Те все още остават в стачна готовност. Петър Абрашев от Федерацията на горите към КНСБ очерта като проблем намирането на средства за издръжката на горската стража.
Според двата синдиката няма преведени субсидии, които трябва да бъдат в размер на 125 милиона годишно и те са заложени в държавния бюджет. От ДАГ са заявили, че преизпълнението на бюджета на агенцията ще покрие парите за субсидии. Според изчисленията на синдикатите, преизпълнението за настоящата година ще бъде в размер между 30 и 50 милиона лева, като те са получили уверение, че тези средства ще бъдат раздадени на заетите в сектора, под формата на допълнителни материални стимули до Коледа.
Издръжката на системата за горите годишно е около 150 милиона лева, сочат синдикалните сметки. В новия устройствен план на Държавната агенция за горите е разписано почти двойно увеличение на държавната администрация за следващата година.
Днес ще се състои шествие от 15.00 часа по направление Благоевград-Симитли-Сандански на горските работници. То ще завърши с митинг в Сандански.