Това става ясно от годишния доклад на френската неправителствена организация "Репортери без граници" (РБГ). Всички останали страни членки на ЕС са сред първите 50 държави в световната класация на организацията. Прави впечатление, че на първите няколко места редом до Исландия, Норвегия се нареждат бившите соцстрани Естония, Словакия, Латвия, Чехия.
"В София журналистите могат да станат обект на физическа разправа заради професионалната си дейност. Климатът стана особено мрачен, след като бе прекратено съдебното преследване срещу полицаи, които нападнаха журналист през май", се казва в документа на РБГ. (бел. ред. На 16 май фоторепортерът на в. "Експрес" Емил Иванов каза, че полицаи са го били в Съдебната палата, докато ги снимал по време на разпита на Младен Михалев-Маджо по делото "Бай Миле". От МВР отрекоха, полицаите се заканиха, че ще го съдят за клевета, а Софийската военноокръжна прокуратура отказa да образува досъдебно производство.)
В Полша властите отказват да декриминализират престъпленията в медиите и съдилищата редовно издават условни присъди срещу журналисти.
На дъното на световната класация е Еритрея, а преди нея са Северна Корея и Туркменистан. Според Репортерите в страните от Г-8 свободата на печата „печели терен“, като изключение прави Русия.
Що се отнася до сравнения между континентите, първите 14 страни в това подреждане са от Европа. Затова пък между последните 20 места в класацията има 7 азиатски държави – Пакистан, Шри Ланка, Лаос, Виетнам, Китай, Мианма и Северна Корея, посочват от "Репортери без граници".