Българите са действали в Мадрид, съобщава испанският печат. Фалшификаторите копирали информацията от магнитните ленти на кредитни карти в страни от Карибския басейн и в Европа, след което отивали в Испания, за да източват сметки от банкомати.
Според Главното управление на Националната полиция в Мадрид организацията имала "оперативни клетки" по цял свят и от всеки удар печелела между 400 000 и 600 000 евро. Предполага се, че общият резултат от престъпната й дейност възлиза на около 5 млн. евро.
Разработването на бандата започнало преди няколко месеца, когато полицията установила съществуването на подозрителна мрежа, чиито членове пътували от различни места в Европа - главно Германия, Испания и България, към страни от Карибския басейн, като Барбадос или Аруба, както и до Виржинските, Малвинските и Сейшелските острови, където копирали магнитни ленти от кредитни карти на туристи. След първите арести престъпната група решила да промени мястото за източване на банкови сметки и се прехвърлила в Португалия. Никой от членовете й не живеел в тази страна и те пътували непрекъснато до там.
След като полицията разбрала за съществуването на бандата, била засечена информация, че в Лисабон ще се състои среща на най-високо равнище, за да се отработят с общи усилия детайлите на престъпната дейност. Така полицейските служби на Испания и Португалия проследили заподозрените и били арестувани осем души, у които били открити 16 000 евро и многобройни инструменти за фалшифициране на кредитни карти. Арестуваните са Мирко Г. /37/, неговата помощничка Мирослава Х.А. /32/, Васил В.В. /22/, Теодора Б. /33/, Васил А.Л. /26/, Петър М.А. /35/, Ивайло Н. /30/ и Христо П.Б. /27/ .
От разследването станало известно, че престъпниците разполагали с апартамент в Мадрид, където държали голяма част от електронната апаратура, както и със значителна инфраструктура в мадридската община Колядо Вилялба, която им служела за наемане на автомобили и за срещи с посредници при изпращането или получаването на парите. След тези разкрития полицията аресутвала още четирима души: Мария Т.К /30/, Цветан И.Г. /34/, Илия Н.И. /28/ и Мариян С.И. /27/. При претърсванията в Португалия и Испания били открити четящо и възпроизвеждащо устройство, апарати за копиране на магнитни ленти, две клавиатури за банкомати, 540 безименни кредитни карти с магнитни ленти, 16 000 евро в брой, списъци със стотици ПИН-кодове, два лаптопа, фотоапарати и мобилни телефони.