Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по приватизацията Тодор Николов. "Кей джи Маритайм Шипинг" нашумя покрай адвокат Светлин Стойнев, пребит на 10 октомври в кантората си. Според някои източници Стойнев е собственик на 99% от капитала на консорциума купумвач. От АП обаче уточниха, че в техните документи Стойнев не присъства като собственик на “Кей Джи Маритайм Шипинг”, а мажоритарният пакет акции е на германската фирма "Маrtrade Shipping+Transport” GmbH и 30 на сто - на “Адванс пропъртис” на братята Кирил и Георги Домусчиеви, съобщи Mediapool.
Другите две компании, участвали в конкурса не са отговаряли на поставeни изисквания от конкурсната програма. Това са Chartworld Shipping Corporation и Essar Shipping&Logistics Limited. Те могат да обжалват решението на АП в двуседмичен срок.
За нас беше най-добре да има повече кандидати, но ако бяхме допуснали всички, щяхме да нарушим предварителните изисквания, коментира Николов. Едната от двете недопуснати компании Chartworld Shipping Corporation не е отговаряла на изискванията за наемане на кораби за тайм чартър. Тя е само фирма-мениджър, а за да участва в конкурса трябва да бъде чартьор и корабен мениджър. Другата фирма Essar Shipping&Logistics Limited, която не е допусната се занимава със спедиторство и логистика и е кандидатствала със свои топ филиал. Освен това тя е регистрирана през 2006 г., което е в несъответствие с друг от критериите.
Тодор Николов определи решението за допускане само на един участник в по-нататъшния етап на конкурса като много трудно, защото от АП са наясно, че инвеститорите са се чувствали “много комфортно”, след като няма конкуренция. Сделка за БМФ ще има само ако е добра, подчерта Николов. В заложените срокове на стратегията за приватизация на параходството е записано, че преговорите трябва да бъдат през февруари догодина, но с оглед на това, че има само един инвеститор към момента е възможно процедурата да бъде ускорена, смята шефът на АП. На 8 ноември изтича крайният срок за подаване на предварителни оферти.
Николов съобщи, че ЕВН става собственик на електроразпределителната мрежа на комплекса "Слънчев бряг" за 44 232 000 лева с ДДС. От тази сума 23 835 000 лева ще бъдат възстановени на австрийската фирма от доверителната сметка, по приватизационния договор за продажбата на 67%от "Електроразпределение - Пловдив" и "Електроразпределение - Стара Загора".