На среща на посланици от Европейския съюз България е попречила да бъде одобрено подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Черна гора. Българският представител - министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова е настояла за правото да нарича общата европейска валута "евро" е не "еуро". Това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Дипломатически източник в София заявил пред Ройтерс, че България е готова да отиде още по-далеч и да блокира одобряването на договора за институционална реформа на Евросъюза (известен до неотдавна като европейска конституция) на срещата на високо равнище в Лисабон идната седмица, ако не си извоюва правото да използва термина "евро".
Терминът е използван в договора за присъединяване на България, ратифициран от всичките страни членки на ЕС.
Португалското председателство предложи до петък вечерта да се намери компромис. Така например за България би било приемливо думата "еуро" да се замени със знака на единната валута, без да се изписва названието. Според източници от Съвета компромисът обаче е малко вероятен, съобщи БНТ. Церемонията по подписване на европейския договор е предвидена за понеделник, 15 октомври.
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин изрази съжаление в петък, че България до този момент не намира разбиране и не е в състояние да вдигне езиковата резерва за изписването на единната европейска валута на български. Той припомни, че още при подготовката на договора се появил проблемът в българския текст. Калфин каза, че България не желае никаква промяна, а иска да се спазва договореното с ЕС. За нас е неразбираемо, че такъв проблем, който се прави не от България, а се създава от някои от службите в ЕС, се превръща в политически, каза външният министър, цитиран от БТА.
По думите му най-активно се търси формула, която да позволи подписването на споразумението, но това бил проблем, по който би трябвало да се намери повече гъвкавост и разбиране от страна на съответните европейски служби. Докато не намерим това решение, за съжаление не можем да вдигнем езиковата си резерва, добави Калфин.
В отговор на въпрос дали това означава, че същият проблем може да се пренесе и при подписването на договора за реформа на ЕС, Калфин каза, че всеки договор, в който неправилно се изписва на български единната европейска валута, може да донесе този въпрос.
Междувременно европейският комисар по въпросите за езиковото многообразие Леонард Орбан подкрепи България в спора за еврото. “Трябва да се осигури на всеки официален език в ЕС пълно уважение във всяко отношение“, заяви Орбан след среща в Европейската комисия с българския министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова.