Именно заради това делата в България за пране на пари са за малки суми, каза той на семинар, посветен на борбата с прането на пари, организиран от прокуратурата и Евроджъс.
България има изпратени съдебни поръчки за пране на пари в страни от ЕС и извън него, допълни главният прокурор, цитиран от БТА. Евроджъст е поела 16 случая на забавяне на съдебни поръчки за пране на пари, няколко от които български. България не е изпълнила засега няколко френски заповеди за арест и за трафик на хора, защото българските съдии искат допълнителни гаранции за лицата, които ще бъдат предадени, каза Велчев.
Той не уточни докъде са стигнала работата по случаите за пране на пари срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините и вдовицата на Константин Димитров - Самоковеца Ангелина.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че трябва както да се гарантират правата на гражданите и сигурността в страната, така и да се намери балансът между тях.
"Евроджъст" е създаден на 28 февруари 2002 г. с решение на Съвета на ЕС. Организацията подпомага контактите между прокурори и разследващи органи в страните от ЕС по дела, свързани с международната организирана престъпност.