Това е един от основните изводи в Годишния доклад за младежта за 2006 г. на Комисията за младежта и спорта, обсъден от парламента, съобщи БТА. Изводите в документа са направени на базата на социологическо изследване. В него са набелязани седем приоритетни сфери.
Основен момент в живота за 1/4 от младите са дискотеките, като тук, както и в кафенетата, е основното място за среща на младите с наркоразпространителите и дрогата като цяло, пише в документа.
Eдна трета (32%) от младежите са ежедневно пред компютъра, преди всичко за игра и чат. Тревожното е, че над 70% (от 20 до 35 г.) не само че не спортуват редовно, но и въобще не са правили "нещо подобно в рамките на една година", алармира докладът.
Има увеличение на доходите на домакинствата за 2006 г. Запазвал се високият процент средства, които отделят семействата за образование на децата - 36 лв. на домакинство. Здравето на младите било добро, но все още близо 15% от тях били извън системата за профилактика и периодично здравно наблюдение. 7 на сто пък нямали нищо общо със здравната система.
Във връзка с професионалната реализация изводът е, че спешните мерки трябва да се насочат към улесняване на прехода от училище към работа, както и към стимулиране на връзката между учебните заведения и бизнеса. По отношение на рисковото поведение като кризисни точки се посочват употребата на наркотични вещества, включване на все по-голям брой малолетни и непълнолетни в организирания трафик на хора, както и на такива, с криминални прояви и поведение.
Според изследването, младите хора нямат усещането, че живеят в правово общество, че има сила и институция, кoято да се противопостави на отклоняващото се поведение и престъпността, обобщава докладът на комисията.
В него се препоръча да се създаде Министерство на младежта и спорта.