Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща днес в МФ на лидерите на синдикатите и министрите на финансите, на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика и председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров. На срещата са били обсъдени параметрите на макрорамката на Бюджет 2008.
Прогнозна инфлация от 6.9%, увеличаване на пенсиите с 6-7%, защита на доходите до 430 лева при облагане с плосък данък (предвижда се той да е 10%) са основните параметри на макрорамката, добави Димитров. Министърът допълни, че остават в сила нормативно признатите разходи за изчисляване на годишния данък върху доходите, а пенсиите ще се индексират по швейцарското правило, съгласно ръста на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход.
Финансовият министър Пламен Орешарски не съобщи параметри от макрорамката с думите, че на този етап е рано да се обсъждат работни документи и би могъл да говори за бюджета, едва когато той стане проект на правителството, предаде БТА.
Един от възможните начини за компенсиране е да не се премахне необлагаемият минимум, но това ще струва доста на бюджета, коментира преди време бившият финансов министър и зам.-председател на НДСВ Милен Велчев. Друг механизъм бил драстично вдигане на минималната заплата или договаряне със социалните партньори на увеличение на доходите на хората с ниски възнаграждения. Според него обаче увеличаването на минималната заплата няма да е много ефективен механизъм.
С въвеждането на 10-процентния плосък данък от догодина отпада възможността за необлагаем минимум, заяви неотдавна Орешарски.
Междувременно НСИ съобщи, че инфлацията за септември е 1,3 на сто. Средното нарастване на потребителските цени от началото на годината (септември 2007 г. спрямо декември 2006 г.) е 8,9 на сто, а през септември спрямо същия месец на предходната година е 13,1%.