Не искам да работя за 100-200 лева. Писна ми от този мизерен живот. Сбогом. Ще ме намерите на 6-я етаж."
Това е предсмъртното писмо, което 38-годишният пловдивчанин Васил Иванов е оставил на родителите си. Трупът му е открит в сряда по обед на междустълбищна тереса на блок 26 в пловдивския ЖР "Tракия", разказва в. "Марица".
Майка му го намерила, след като прочела бележката оставена на масичката в хола. Отгоре били мобилния телефон, часовникът и ключовете на сина й.
Васил прекарал дълги години в Испания, емигрирал в началото на 90-те. От начало животът му потръгнал. Работел като строител в градче близо до Мадрид, изкарвал добри пари. След това се оженил за испанка.
В Испания строителят си купил и жилище с кредит. Преди две години обаче съпругата му го напуснала и той изпаднал в депресия. Започнал да среща затруднения при изплащането на заема и преди няколко месеца се върнал в родината.
"Беше много отчаян. Сподели, че има здравословни проблеми и в строителството му е много тежко. Освен това много страдаше по жена си, защото много я обичаше", спомнят си съседите.
Васил правил многобройни опити да започне работа в България, но заплатата, която му предлагали повечето фирми била около 200 лв. Той обаче не искал да работи за подобна сума, а здравето не му позволявало да се върне към професията си. Депресията се задълбочавала все повече. Преди няколко месеца гастърбайтерът направил първия си опит за самоубийство. Родителите му го намерили в банята с прерязани вени, но успели да извикат линейка и лекарите го спасили.
Вторият път обаче мъжът планирал внимателно всичко. Купил си въже от близкия магазин за строителни материали и още сутринта го провесил на терасата. След това изчакал майка му и баща му да излязат за работа и написал предсмъртното писмо. Оставил вещите си и нахлузил примката на врата си.
Въпреки дългите години в чужбина, Васил Иванов се върнал без почти никакви спестявания. Най-голямата му драма била, че е в тежест на родителите си, пише вестникът.
Само преди месец гастарбайтер, работещ в Португалия, се върнал за ваканция със семейството си и ден преди да отпътуват обратно, се обесил в спалнята. Оставил е вдовица, бебе на годинка и огромни кредити.