Гор печели Нобеловата награда за документалния си филм в защита на природата “Неудобна истина“. Той получи наградата заедно с отдела на ООН по въпросите на климата (Междуправителствена експертна група за изследване на климата – Giec), съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
Междувременно новозеландски мозъчен тръст настоя днес бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор да върне наградата “Оскар“, която получи за документалния си филм. Това стана, след като съдия в Лондон постанови, че лентата съдържа девет научни грешки, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, на които се позова БТА.
“Имайки предвид, че творбата бе наградена в категорията документални филми, единственото разумно действие е филмовата академия да поиска обратно Оскар-а, тъй като е очевидно, че той неправилно е бил поставен в тази категория“, заяви Мюриъл Нюман, директор на новозеландския Център за политически изследвания, допълва БТА, цитирана от bgnewsroom. По думите на Нюман Ал Гор е преувеличил научната истина, за да създаде “драматичен ефект“, което е неприемливо за документален филм. “Истината, колкото и неудобна да е тя за Ал Гор, е, че неговият филм съдържа съществено изкривяване на научните факти“, каза Нюман.
Всъщност на 25 февруари 2007 г. филмът спечели два "Оскара" – за най-добра песен и за най-добър документален филм.
Британският върховен съдия Майкъл Бъртън се произнесе вчера по жалбата на британски просветен служител, според когото филмът е “неточен и пристрастен“ и не трябва да се показва на ученици. Съдията се съгласи, че във филма са допуснати девет научни грешки и че посланията му имат политически характер и са в подкрепа на политическа програма. Законът във Великобритания забранява разпространяване на партийни политически идеи в училище, посочва АП.
Като погрешни са посочени твърденията, че в близко бъдеще нивото на океаните може да се покачи със 7 метра или че ураганът Катрина, пресъхването на езерото Чад и топенето на снеговете на Килиманджаро са резултат от глобалното затопляне. В решението на съдията Бъртън се казва, че няма достатъчно научни аргументи в подкрепа на подобни твърдения.
На 25 февруари 2007 г. филмът печели два Оскара – за най-добра песен и за най-добър документален филм.