Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев от името на цялата опозиция след консултации между опозиционните парламентарни групи, предаде БТА. В противен случай опозицията е готова да внесе вот на недоверие. Нужните 48 подписа са събрани, заяви Янев. Правят се опити това, което се случва при преговорите между правителството, синдикатите и протестиращите, да бъде забулено в мистериозност и тайнственост, каза Янев. От името на опозицията той настоя да има прозрачност и правителството да информира българския парламент, посочи той. Очакваме министър-председателят ясно и точно да оповести какво предлага българското правителство за решаване на кризата, заключи Янев.
След срещата на синдикатите с министър Пламен Орешарски в МФ рано в петък председателят на КНСБ Желязко Христов изрази очакване правителството най-сетне ще представи виждането си за излизане от кризата, съобщи БГНЕС. В разговорите участваха лидерите на синдикатите и министрите на финансите, на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика и председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров.
Вчера министрите на образованието и държавната администрация Даниел Вълчев и Николай Василев съобщиха, че кабинетът има план как да спре протестите и да върне стачкуващите в класните стаи и в детските градини в понеделник. Подробности по плана не бяха съобщени.
Кабинетът потвърди позицията си за 30% увеличение на учителските възнаграждения догодина, добави Желязко Христов. В понеделник ще се състоят експертни разговори за обсъждане на макрорамката на Бюджет 2008, а в края на другата седмица отново ще има среща на политическо ниво по този въпрос, заяви синдикалният лидер. Разчетите на средствата за образование в макрорамката на Бюджет 2008 са направени на база 4.1% от БВП при искан от синдикатите 5%. В момента за образование са заделени 4.2% от БВП, а изпълнението е около 3.9%, уточни зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Обсъдихме в общ план, не в детайли и по сектори, необходимите политики за реализиране на макрорамката на бюджета, както и рисковете за тази макрорамка, заяви министър Пламен Орешарски за разговорите си със синдикатите.