Когато в началото на септември няколко банки обявиха, че повишават лихвите по кредитите, мнозина си мислеха, че това ще охлади ентусиазма. В действителност се оказа, че повечето банки предпочетоха да повишат базовия лихвен процент (ДСК, РББ, Пощенска), което автоматично означава промяна на крайните лихви по старите кредити. Но в борбата за пазарен дял не бяха малко и кредитните институции, които понижиха надбавката върху базовата лихва, запазвайки процентите за новите клиенти.
Доста интересно и показателно беше поведението на Пощенска банка, която първо обяви за повишението на лихвите без да съобщава подробности, а пост фактум излезе със следното съобщение: “Българска пощенска банка предприе увеличение на своя Базов лихвен процент (БЛП) по предлаганите потребителски кредити с 0.5 процентни пункта, което ще доведе и до увеличението на размера на приложимия годишен лихвен процент по всички отпуснати кредити към 28.09.2007 г. със същата стъпка. В тази връзка бихме искали да Ви уведомим, че приложимите годишни лихвени проценти по предлаганите потребителски кредити на Българска пощенска банка за потребителски кредити, отпуснати след 28.09.2007 г. , няма да се променят и ще запазят настоящите си нива.“
Що се отнася до жилищните кредити, там просто бе съкратена надбавката за новите кредити. Като жест към клиентите банката премахна таксата за предсрочно погасяване на потребителски заеми.
В ОББ, която също предприе повишение на лихвите по старите кредити, дяволът също не е толкова черен. Оказа се, че увеличената лихва се отнася за заемите, които се отпускаха с лихва 6.7%, но най-старите клиенти на банката няма да бъдат засегнати. Друг е въпросът, че за тях лихвата (след едностранните намаления) е 8%.
Първи сигнал, че банките нямат намерение да затягат продължително рестрикциите, е и промоцията по заемите на Булбанк. Тя бе сред институциите, които в началото на септември обявиха, че вдигат лихвите с 0.25 до 0.5 пр. пункта. Банката не само увеличи срока на ипотечните си заеми, но и премахна таксите до края на годината. Променени бяха и лихвите, които вече не зависят от срока, като в повечето случаи посоката им е надолу (с изключение на някои лихви за срокове под 10 години, които малко се повишиха).
Райфайзенбанк също обяви намаление на таксите на жилищните заеми до края на годината. За отбелязване е, че през целия септември нямаше нито една нова промоция. Заслуга за това развитие (освен конкурентните съображения) има и развитието на международните финансови пазари. От началото на септември например тримесечният ЛИБОР се понижи с 0.4 пр. пункта. При европейските лихви посоката е по-противоречива, след като на две поредни заседания ЕЦБ реши да не променя своите проценти (в началото на септември се предвиждаше повишение).