Разкрито отчасти от разследващия седмичник „Льо Канар“, това споразумение, което предвижда „да се установи сътрудничество в областта на отбраната и отбранителната промишленост“ дава възможност за придобиването на военно оборудване срещу подготовка на специални либийски сили. Споразумението, което влезе в сила на 25 септември за неопределен срок, беше подписано от министрите на външните работи на Франция и Либия, Бернар Кушнер и Абдерахман Шалкам, припомня АФП, цитирана от БГНЕС. То се състои от 11 точки и предвижда преди всичко „обмяна на мнения и на информация“ и „взаимни визити на експерти“, както и „придобиването на различно оборудване и системи за отбрана“ и „защита и насърчаване на взаимните инвестиции в областта на отбраната“.
Една от целите на двустранното сътрудничество е да позволи на Либия да „увеличи националните си отбранителни сили и да модернизира охранителното и отбранителното си оборудване“, се казва в публикувания текст. В него се говори предимно за „охранителната техника, преди всичко за тази, която е предназначена за охрана на границите и на летищата, военните превозни средства от всякакъв тип, системите за въздушна отбрана, патрулните кораби“, без да се забравят „астронавското оборудване и космическите системи“. В споразумението се предвижда „възможността за съвместни военни маневри“, „обучение на военни кадри и подготовка на командването и на контролните сили“, както и „подготовка на специални военни части, специални сили и части за охрана на границите“.
Малко след подписването на това споразумение Триполи обяви сключването на договор с европейската група EADS, което предвижда доставки на ракети "Милан" за Либия за сумата от 186 милиона евро.
В четвъртък във Франция, по искане на социалистическата опозиция, ще се събере анкетна комисия, която да разследва условията, при които бяха освободени българските медицински сестри, в което президентът Никола Саркози беше лично ангажиран. Тя осъди евентуална „трампа“ с Либия.