Това показват резултатите от аутопсията, съобщи зам.-директорът на здравното заведение д-р Емил Караиванов, предаде Дарик. По думите му още при раждането си детето е било с диагностицирани тежки мозъчни увреждания и недоразвити органи.
Проблемите с електроснабдяването на болницата не засягат този случай, подчерта още д-р Караиванов.
Смъртта на бебето бе разследвана от вътрешна комисия на болница, след като в събота - 6 октомври, малко след 21 ч., авария спря тока в лечебното заведение. Тогава от дежурния екип в отделението за новородени и недоносени деца съобщиха, че животът на няколко деца от Сектора за недоносени е бил застрашен, след като телесната им температура се е снижила критично и е нямало как бебетата да бъдат стоплени.
Починалото момиченце е тежало 800 грама и е било на апарат за изкуствен бял дроб. След спирането на тока, екипът включил резервен уред. Детето е имало тежка следродилна инфекция. Вчера д-р Караиванов допускаше, че аварията с тока се е оказала фатална за живота му. Впоследствие причина за аварията се оказа повреда в трансформатора на болницата и пловдивското Енерго отрече да носи вина за смъртта на детето.
Животът на недоносените бебета от Отделението за новородени деца на Многопрофилна болница ”Пловдив” системно се излага на риск заради проблеми с аварийното захранване на апаратурата при честите аварии на тока, коментира пред Дарик д-р Ориета Каменова, която е била на смяна в събота сутринта, когато почина момиченцето. По думите й повече от 10 минути детето е било лишено от подаване на кислород и се е разчитало на неговото собствено дишане, което е било недостатъчно.
Никой не носи вина за смъртта на детето, категоричен е директорът на Многопрофилна болница ”Пловдив” доц. Георги Йорданов. Той уточни, че момиченцето се е родило в петия месец със сериозни малформации. Според доц. Йорданов апаратурата в Отделението за недоносени деца работи перфектно, а дежурните лекари са използвали резервното захранване от авариен агрегат. Той обаче заяви, че по около 15 токови удара на ден спъват нормалната работа на здравното заведение и ще заведе дело срещу EVN Bulgaria заради нанесени щети от това.