65-годишният Дамянов е починал от масивен инфаркт във вторник сутринта в София. Сигналът в Центъра за спешна медицинска помощ е постъпил в 5.00 ч. сутринта от дома на Дамянов, а линейката е пристигнала на мястото за минути, съобщи БТА. На път за "Александровска болница" Дамянов е починал.
Той бе един от тримата, които в хода на процеса срещу Красимир и Николай Маринови–Маргините бяха посочени за “мишени” на братята и тяхната престъпна група. В обвинението срещу Маргините се твърди, че братята са подготвяли убийството на Дамянов, на вече покойния Иван Тодоров–Доктора и на бившия външен министър о.з. ген. Любен Гоцев. Маргините искали да ликвидират Дамянов, защото му дължали голяма сума пари, която не искали да връщат, както и защото работел за конкурентна групировка, припомня БГНЕС.
Миналата година на заседание по делото Дамянов заяви, че не познава Маргините, не е имал пресечни бизнес интереси с тях в България и не е притискан или заплашван от тях.
Миналата седмица и последните двама от седмината обвиняеми по делото бяха освободени от ареста под гаранция. Пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов коментира, че смъртта на Дамянов няма да промени хода на делото, тъй като обвинението има неговите показания.
Официално Дамянов бе председател на Надзорния съвет на Централна кооперативна банка - финансовата институция на групировката ТИМ. Сред активите на ТИМ са още застрахователната компания "Армеец", телевизия М-САТ, както и още десетки фирми с интереси в охраната, туризма, недвижимите имоти, фармацията, земеделието и производството на хранителни продукти. Финансистът бе служител и в ръководството на "Химимпорт". Дълги години той живееше в чужбина.
Погребението на Никола Дамянов ще бъде в събота в родния му град Сандански, съобщи "Фокус". Часът все още не е ясен, защото се очаква семейството му да пристигне от Канада. През 1998 г. Дамянов стана “почетен гражданин” на Сандански.