В специално обръщение синдикатите призоваха премиерът Сергей Станишев за пряко участие в преговорите. Изявелението е по повод записа на бТВ на разговора тет-а-тет между двамата министри по време на преговорите със синдикатите (виж линка).
След диалога между министрите Орешарски и Вълчев, на всички стана ясно как до сега се водят преговорите от страна на правителството - като “на седянка”, пише в становището, цитирано от БГНЕС. "Тези действия на двамата министри са подигравка с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици. Стана ясно, че не "ултиматумите" на синдикатите и не липсата на средства в България, а нежеланието на българските управляващи да решат конфликта е основната причина трета седмица десетки хиляди български учители и непедагогически персонал да стачкуват и протестират. Явно е, че неудобствата на родителите, причинени от ефективните стачни действия не притесняват "отговорните" министри и те с икономическа принуда се опитват да смачкат стачката и гражданския протест", е позицията на стачния комитет.
Стачният комитет призова на национален протестен митинг на 11 октомври от 11.00 пред МС и от 14.00 пред НС.
Междувременно се разбра, че на днешните експертни преговори на синдикатите, МОН и МФ, на която представителите на министерствата са дошли по думите на синдикатите без подготвени разчети. Все пак са били изчислени какви средства са необходими за увеличение на заплатите на учителите – по предложение на МОН, и по предложение на синдикатите. По разчети на синдикатите за повишаване на заплатите на три степени до 1 юли 2008 година са необходими 595 млн. лева, а по предложение на МОН става дума за 295 млн. лева. Продължава да важи настояването на министерствата, че всякакви увеличения на заплатите да бъдат балансирани със съкращения в образователната система. Това е обявено за напълно неприемливо от страна на синдикатите, съобщи Фокус. Атанас Кацарчев от МФ и Димитър Танев, главен секретар на МОН, не са имали даден мандат от ръководителите си за водене на преговори и днес това е било единствено работна среща за опит на доближаване на позициите.Преговорите продължават във вторник.
Даниел Вълчев откри преговорите, на които не бяха допуснати журналисти. Той отказа да коментира вчерашния му разговор с Орешарски. На въпрос защо в момента не е на “седянката“, Вълчев отговори, че не е казвал никога тази дума. За нея питайте него, министърът на финансите Пламен Орешарски, имам други ангажименти и за това влизам и излизам от министерството, допълни той.
Когато синдикатите участват директно в политическия процес като политически партии тогава ще определят каква ще е съдбата на един или друг министър. Това каза премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос ще има ли оставки на министрите Вълчев и Орешарски, предаде БГНЕС. Помолен да коментира ролята на президента за преодоляване на кризата, Станишев каза: "Президентът е морален гарант на ситуацията в страната като цяло. Въпросът е кой вади парите и от къде идват".
Премиерът да махне министрите Вълчев и Орешарски, призоваха междувременно от ДСБ. Станишев трябва да ги замени с отговорни политици, които гледат на задълженията си не като на седянка в преговорите за учителската стачка, а си дават сметка какво означава за всички български семейства нарочното протакане на протестите, заяви лидерът на парията Иван Костов. Той настоява премиерът да седне на масата на преговорите и да разреши проблема със стачката. Протакането на преговорите е за да се изтощят синдикатите и тактиката е за пречупване на стачката, каза Костов. Въпреки това обаче той отбеляза, че не бива в условията на местни избори да се иска вот на недоверие на правителството.