Тази цифра е прецизирана и фигурира в промененото обвинение, което днес световният шампион и адвокатът му получиха, предадоха БГНЕС, БНР и БНТ. След като се запознаха с обвинението адвокатът на фигуриста Явор Нотев обаче заяви пред bTV, че промилите в новото обвинение са повишени на 1.8. Нотев и Стависки са предявили своите искания за проверка и допълване на автотехническата експертиза, както и за допълнителна експертиза за установяване количеството алкохол в кръвта на Стависки към момента на катастрофата.
Срокът за разследване по случая и приключване на досъдебното производство бе удължен с 20 дни. Материалите, които ще отидат в съда все още не са комплектовани окончателно, а в тези 20 дни ще се работи още по изясняване на случая, включително и по въпроса на алкохолната проба на световния шампион. Стависки ще е на разположение и ще се яви веднага при призоваване от прокуратурата, категоричен бе адвокатът.
От прокуратурата могат да приемат изцяло исканията, да ги отхвърлят или да ги приемат частично, предаде БТА. Това означава, че може и да бъде надхвърлен определения 20-дневен срок, докато излязат заключенията по тези искания. От прокуратурата уточниха, че с промяната на промилите не се променя правната квалификация на обвинението, нито предвиденото от закона наказание.
Максим Стависки е обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 24-годишния Петър Петров от гр. Сливен, причиняване на тежка телесна повреда на 19-годишната Мануела Горсова, от Велико Търново, и леки телесни повреди на други две лица, при нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на лек автомобил. Предвиденото наказание за такова престъпление е от 3 до 10 години затвор. Трагедията стана на 5 август т.г. на пътя Приморско-Бургас в района на река Ропотамо. За съжаление няма промяна в състоянието на пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която е в кома във Военно медицинска академия, стана ясно още днес.