Това означава, че пакет цигари, произведени от "Булгартабак" ще струват между 2,75 и 3,90 лева, прогнозираха синдикатите на тютюноработниците, цитирани от БГНЕС.
Увеличаването на тютюна ще доведе до ценови шок и контрабандата ще достигне до 45-50 на сто от общото потребление на цигари в страната. Загубите за държавната хазна в такъв случай ще възлизат на 750-800 милиона лева, каза председателят на Националния синдикат Тютюнева промишленост към КТ Подкрепа Юлий Манойлов. След увеличението на акциза от 2006 година контрабандата стана 28%, което доведе до загуба на хазната от 350 милиона лева. През тази година се очаква тя да бъде между 25% и 30%, което означава, че държавата ще загуби 400 милиона лева от акцизи и ДДС, обясни Манойлов.
Според него чуждите фирми имат интерес от покачването на акциза, защото цигарите им ще се продават контрабандно.
"Булгартабак" в момента има 70% от пазарния дял на продажбата на цигари в България, но няма воля на управляващите за бъдещето му, каза председателят на независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ Никола Миленков. Той добави, че основното притеснение е свързано с липсата на политическо решение за бъдещето на отрасъла.
Синдикатите настояват за спешна среща с министъра на финансите, министъра на икономиката, надзорния и управителен съвет на "Булгартабак", на която да се обсъди намерението на правителството за предсрочно увеличаване на акциза. Те бяха категорични, че до 15 дни ще има протест на тютюневите работници, но отказаха да дадат подробности за мястото и начина на провеждането му. Не е изключено да поискаме и оставката на финансовия министър Пламен Орешарски, заяви Манойлов.
Предсрочното увеличение на акциза от 2006 г. не даде възможност на производителите да покачват плавно цените и това беше в ущърб на производителите, коментира Манойлов. Той обясни, че според споразумението с ЕС акцизът на българските марки цигари до 2010 година трябва да достигне този в останалите европейски страни, а българското правителство увеличава ставките предсрочно.