Делото за валутни престъпления срещу бившия шеф на дружеството Валентин Димитров тръгна с фалстарт през август. То беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на процедурни нарушения.
Претенциите на съда са изпълнени до последната точка, сега се опитваме да призовем адвокатите на г-н Валентин Димитров, за да предявим обвинението наново и да внесем делото по-скоро в съда. Това заяви главният прокурор Борис Велчев пред bTV, цитиран от БГНЕС. Според него прокуратурата се опитва да призове адвокатите от миналата седмица, но те били заети хора.
"Надяваме се делото този път да тръгне. Към края на годината ще има внесени още обвинителни актове за пране на пари и длъжностно присвояване срещу Валентин Димитров. Провал по това дело няма и познавайки голяма част от доказателствата - не може и да има", каза Велчев.
Той определи делото за "Топлофикация-София" като едно от големите и знакови дела в последните години. "Когато това дело един ден живот и здраве приключи и влезе в сила осъдителната присъда, на която ние разчитаме и това е причината да го обвиним г-н Димитров, ще покажа обема на материалите, които трябва да бъдат реализирани. Не можем да си позволим по това дело да направим пропуск, който е съдържателен. Направихме един пропуск чисто формален", посочи главният прокурор.
Велчев коментира и други знакови дела, като едно от тях е делото срещу Красимир и Николай Маринови-Маргините. Според него то не върви не по вина на прокуратурата, а поради твърде много болнави обвиняеми.