Това съобщиха от коалицията, цитирани от БТА. "Незаконното строителство под Седемте Рилски езера се извършва в три защитени зони по Натура 2000, без да е извършена оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване в тях. Става дума за защитените зони "Рила" по директивата за птиците и "Рила-буфер" и "Рила" по директивата за хабитатите", коментира Александър Дунчев от Асоциация на парковете в България.
Природозащитниците твърдят, че се унищожават приоритетни видове и местообитания. Проектът за ски курорт "Паничище-Езерата-Кабул" може да стане причина за неприемането на защитена зона Рила буфер. Възможните санкции за България могат да достигнат стотици хиляди евро за всеки ден в нарушение, предупреждават от „За да остане природа в България". Незаконното строителство на територията на парка "Рила" продължава вече повече от месец след като коалицията изпрати сигнал до компетентните органи.
Природозащитниците организираха в събота шестата акция за опазването на Паничище.
На 9 октомври от 18 часа пред Народния театър в столицата ще представят изложба със снимки и видео за красотата на природата и пораженията от незаконното строителство.