Това предаде Ройтерс, цитирана от Дарик. Книгата, озаглавена “Указания за извършване на ислямски ритуали на Международната космическа станция“, съветва астронавтите мюсюлмани как да определят часовете за молитва и местоположението на Мека и как да постят в космоса.
“Създадохме указания за мюсюлмани в космоса, защото искахме да сме сигурни, че нашият астронавт ще може да се концентрира напълно по време на мисията си, без да се тревожи как да извършва религиозните си задължения в космоса“, заяви министърът по религиозните въпроси Абдула Мат Зин. Той допълни, че наръчникът, състоящ се от 18 страници, ще бъде преведен на английски, руски, арабски и други езици, за да могат от него да се възползват бъдещите астронавти мюсюлмани.
На 10 октомври 34-годишният Шейх Музафар Шукор, ортопед и университетски преподавател в Куала Лумпур, ще полети към Международната космическа станция от космодрума Байконур в Казахстан. Той заяви, че ще се опита да спазва постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан.
Месецът, през който мюсюлманите се въздържат от приемане на храна от изгрев до залез слънце, приключва около 13 октомври. Саудитският принц Султан бин Салман, който бе първият мюсюлманин в космоса, разказа, че е успявал да пости и да се моли, но не и да се обърне към Мека или да коленичи по време на молитвите.