Около 80% от заетите в горския сектор стачкуват, сочат данните на Единния национален стачен комитет. Стачкуващи лесничеи в Сливен обаче се включиха в гасенето на пожар в местността “Чуката“. Гората и нейното опазване са приоритет за всички нас, изтъкнаха лесничеите, предаде Дарик.
Стачкуващите в Горското стопанство настояват за поетапно повишаване на работната заплата от 1 юни 2007 г. с 25 %, плюс 10-те процента от държавата от 1 юли т.г., както и увеличение до 100% от 1 септември, спрямо заплатите от януари 2007 г. Сега работещите в бранша взимат под 400 лева. Протестиращите настояват и за осигуряване на работно и специално облекло за гасене на пожари, изплащане на парите за извънредени нощен труд и валчери за храна.
По данни на синдиката 100% участие в стачката има в Благоевград, Бургас, Пазарджик и Смолян, предаде БГНЕС. От Регионалното управление по горите в Бургас уточниха, че задължително оставят дежурните на контролно-пропускателните пунктове и наблюдателите от противопожарните звена. ”Няма да допуснем бракониери да влязат с резачки в горите и ако възникне пожар, ще гасим, но спираме да издаваме разрешителни за сеч, транспортиране и други дейности. За да ни чуят, трябва да засегнем нечии интереси", заяви говорителят на РУГ-Бургас Румен Желев. По думите му те подкрепят учителите в протестите и не искат да се противопоставят с тях. В горското обаче влизат много пари и ние сме внесли в бюджета преди да искаме, някъде потъват, коментира Желев, цитиран от "Фокус".
От стачния комитет изтъкнаха, че в някои държавни лесничейства са правени опити от страна на директорите да нареждат на стачкуващите горски служители да експедират дървесина. След приключване на стачката на тези директори ще бъде потърсена отговорност, заявиха синдикатите.