Предложените изменения не са подкрепени от правната комисия и са били оттеглени от вносителя, предаде БТА. В момента това наказание се налага, ако водачът на превозното средство има над 1,2 промила алкохол в кръвта. Измененията, внесени от Йордан Мирчев, предвиждат и да се въведе възможност за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, чрез което е извършено пътнотранспортно престъпление и което принадлежи на водача.
На извънредно заседание на Комисията по транспорт и съобщения към НС в четвъртък Йордан Мирчев обаче предложи промените да бъдат внесени отново между първо и второ четене на измененията в Наказателния кодекс, но от името на транспортната комисия. След извънредно заседание на Комисията по транспорт и съобщения Мирчев каза пред журналисти, че в следващите няколко дни ще се създаде работна група и ще се търси съветът на юристи, за да се подготвят промените и те да бъдат внесени отново, но колективно, подписани от всички членове на транспортната комисията.
Попитан защо правната комисия е отхвърлила предложенията му, Мирчев посочи, че "правната комисия е чувствителна и не позволява на други комисии да се бъркат в промяната на закони, които са в тяхната компетентност". "Проблемът не е дали от 1,2 ще стане на 1,5 промила, може да остане 1,2, но да се търси повече отговорност от водачите след употреба на алкохол", допълни той. Председателят на правната комисия Янаки Стоилов каза пред журналисти в кулоарите на парламента, че е против да се вдига минимумът от 1,2 промила на 1,5 концентрация на алкохол в кръвта, над който закононарушението да се наказва със затвор, защото по този начин ще се изплъзнат от наказателна отговорност тези, срещу които сега се водят наказателни дела за шофиране след употреба на алкохол.
Някои вече нарекоха предложението за промилите поправка "Стависки". Както е известно Максим Стависки катастрофира с 1.2 промила алкохол в кръвта, при което загина 23-годишният Петър Петров, а 19-годишната Мануела Горсова е в кома.