Това съобщи говорителят на ЦИКМИ Бисер Троянов, предаде “Фокус”. Това са общините Благоевград, Петрич, Сандански, Бургас, Варна, Велинград, Пловдив, София, Стара Загора и Русе.
Най-дълга може да бъде бюлетината в Сандански, която при сега зададените размери се очертава да е 1,60 м. За да се справи с това, ЦИКМИ е взела решение, ако определената партия или коалиция, не се е регистрирала за някой вид избор или се е регистрирала, но не е издигнала кандидат, нейното име и номер да не се изписват в бюлетината. Ако например четвъртата поред партия или коалиция не е издигнала кандидат, номерацията на кандидатите в бюлетината ще бъде 1, 2, 3, 5, 6 и т.н.
Друга мярка, която членовете на ЦИКМИ предстои да гласуват, е смаляването на полетата, в които са изписани имената и номерата на съответните партии и коалиции.
Възможно е да се направи изключение само за община Сандански, тъй като дори и след смаляването на полетата, което ще бъде в рамките на 1-2 мм и ще бъде трудно различимо с просто око, бюлетината отново ще надхвърля 1 метър, обясни Троянов.
Около 500 бюлетини се побират с усилие в една избирателна кутия. Това показа експеримент на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Велико Търново, съобщи БТА.