Кандидатите ни били скъсани на изпита заради "недобра езикова и професионална подготовка", поясни тя.
Във вторник стана ясно, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е отхвърлила кандидатите ни за съдия. Бившият вече зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, адвокатът Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева не отговаряли на критериите. От ПАСЕ поискаха правителството в София да изпрати бързо нови предложения.
Мотивите за отказа ще бъдат получени в началото на следващата седмица, каза Тачева.
До средата на ноември България ще каже кои са новите кандидати, но този път освен по документи, изборът щял да бъде направен и след събеседване. Тачева също ще участва в обсъждането на кандидатите в правната комисия на парламента. Новите кандидатури ще бъдат изпитвани за юридическите си и езикови познания.
Министърът на правосъдието ще свика обществения съвет на правителствени организации и съвместно с тях и съдиите ще се изработят правила и процедура за новия избор.
Следващото изслушване в ПАСЕ на българските кандидати за съдия в Европейския съд за правата на човека ще бъде на 17 декември, за да могат те да встъпят в длъжност в началото на януари следващата година.
"Основният ни проблем е, че магистратите ни не са достатъчно образовани. Ние подценяване образованието", коментира зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков по повод отхвърлянето на трите български кандидатури, цитиран от БТА.