Срещата започна в 20 часа в "Яйцето" на СУ "Климен Охридски" и до 22.30 ч. не беше приключила. Тя е по покана на ректора на СУ проф. Боян Биолчев и останалите ректори. Според предварителната информация по време на разговорите се обсъждани бюджетната субсидия на университетите, както и доста ниската субсидия за един студент, която в момента се отпуска от държавата.
Преди два месеца Станишев обеща да се разгледат параметрите на бюджетната субсидия на висшите училища. Миналия месец ректорите на най-големите държавни университети заплашиха, че ще затворят учебните заведения, ако не получат пълната си субсидия за тази година. Те настояха в бюджета за догодина да се увеличат парите за вузовете и двойно повече да получават за издръжката на един студент. Ректорът на СУ проф. Боян Биолчев обяви, че ако до 1 ноември не получи субсидията си, ще затвори Софийският университет.
По-рано във вторник Биолчев изтъкна, че ще поиска промяна на философията при структуриране на бюджета от премиера Сергей Станишев. Ние няма да говорим за пари, а ще говорим за промяна на философията при структурирането на бюджета“, заяви проф. Биолчев пред БГНЕС.
"Ако г-н Орешарски не възприеме подхода, който предлагаме, това ще бъде сблъсък между философии и счетоводство. Ние искаме да се постави финансирането на живота на България на друга основа. Искаме го категорично, не се бъркаме в икономическите показатели, но начина по който България съществува в момента е пагубен, следователно това е задължение на министър-председателя да търси решение. И ако министъра на финансите няма друго решение освен да казва, че няма, значи то наистина няма, но няма в тези параметри на мислене, които той притежава и трябва да се обогати“, заяви Биолчев по повод срещата.