Съставът на новото гръцко правителство бе оповестен вчера след като Нова демокрация спечели предсрочните парламентарните избори, провели се на 16-ти септември. То се състои от 17 министри и 23-ма заместник-министри, като е с две министерства по-малко от досегашното. Сливат се общо 4 министерства в 2 нови, а именно - министерствата на вътрешните работи и на обществения ред стават едно министерство на вътрешните работи и на обществения ред начело с Прокопис Павлопулос, а министерствата на търговския флот, на Егейско море и островната политика се сливат в министерство на търговския флот и на островната политика начело с досегашния министър на културата Георгиос Вулгаракис. Осем министри запазват постовете си, сред тях са министрите на финансите и на външните работи , някои сменят министерства, други от заместник-министри стават министри, а осем министри отпадат от новия кабинет. Сред “обезглавените” са министрите на общественият ред Вирон Полидорас, на земеделието Евангелос Басякос, на образованието Мариета Янаку. В новият кабинет има само две жени – министърът на външните работи Дора Бакояни и заместник-министърът на заетостта София Каладзаку.
Новият парламент ще отвори врати на 26 септември, а новото му председателство ще бъде избрано един ден по-късно. От 28 до 30 септември ще се проведе обсъждане по програмните декларации на правителството, което ще завърши с гласуване на вот на доверие.
Първото е правителството на Караманлис е от 10 март 2004г., след провелите се избори за парламент, второто е от 15 февруари 2006г., след ремонта на кабинета и третото е сегашното, след преизбирането на Нова демокрация. Без съмнение сегашното ще има най-решаваща роля за бъдещето на страната, защото от него ще зависи да бъдат направени реформите, обещани още през 2004г.,коментира гръцкият вестник “Естия”.