Гледките, заснети във въздуха от френския фотограф Ян Артюс-Бертран, са подредени на "Моста на влюбените" до НДК в продължение на два месеца - до 18 ноември. Грандиозната експозиция, обиколила 70 държави и видяна от над 100 милиона души в цял свят, е първата по рода си на открито в страната. Големият Призмичен извор в националния парк Йелоустоун (САЩ), ято червени ибиси от делтата на Амакуро (Венецуела), памучни тъкани, които съхнат на слънце в Индия, сушене на фурми в Египет, кристални водни образувания в Кения - това са само част от множеството зрелищни портрети на планетата Земя, уловени от небето.
"Земята отвисоко" е мащабен и активен проект, роден преди 17 години. Тогава френският фотограф и изследовател Ян Артюс-Бертран решава да запечата състоянието на планетата Земя чрез въздушни фотографии. Амбициозната идея скоро среща подкрепата на Юнеско и Ян започва своите "репортажни" снимки правени от хеликоптер над 5 континента и 150 държави, от височина между 300 и 3000 метра. Проектът на Ян Артюс-Бертран продължава и в момента, след прекарани 4000 часа в небето от Антарктика до Сибир и над 300 000 заснети фотографии. Паралелно с това, най-добрите от тях обикалят света вече 7 години.
Чрез своите снимки Ян Артюс-Бертран разкрива невижданата красота на планетата Земя и едновременно с това ни кара да се замислим за ролята на всеки един от нас в запазването на нейното бъдеще. "Нямам никакви претенции фотографиите ми да са изкуство. Единствената ми грижа е да бъда съвестен очевидец за бъдещите поколения... И макар моето свидетелство да ни кара да се замислим върху собствените си отговорности, то определено остава оптимистично. Всеки един портрет, било на Земята или нейните обитатели, се стреми да покаже най-доброто, за да докосне най-доброто в самите нас", казва авторът за своята изложба.