Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев, цитиран от БГНЕС. Тошев подчерта, че заради ръста на инфлацията и продължаващия умерен растеж в цените на недвижимите имоти ипотечните кредити остават едно от най-изгодните решения днес. Той даде пример с вноската по ипотечен кредит в размер на 30 000 евро. Ако преди повишението на лихвата от 6,5% вноската по него е била 224 евро, то след повишението на лихвата до 7,5% вноската става 232 евро, или 3 процента нарастване на разходите по ипотечния кредит.
В същото време увеличението на цените на хранителните стоки у нас е 7,3 на сто. Прогнозите сочат, че до края на годината само някои от банките, които не са променяли досега лихвените си равнища, ще повишат облагането най-много с 1%. Ръстът на ипотечните кредити в България до края на 2007 г. ще достигне 50% в сравнение с 2006 г.
От Кредит Център регистрират още значителен интерес към ипотечното кредитиране през летните месеци, което тази година е било рекордно. Традиционно този интерес се регистрира през последните три месеца на годината. През изминалите три месеца значителен ръст отбелязва т.нар. универсален ипотечен кредит, който се препоръчва от експертите на Кредит Център. Към момента само две банки у нас реално са повишили лихвите по ипотечните си кредити. Четири са онези, които са променили условията за част от изтеглените вече кредити, като незначителен процент от тях ще бъдат преанюитирани към началото на септември и месечните вноски ще бъдат променени.
По данни на Кредит Център едва 20% от домакинствата, които вече са изтеглили кредит, ще трябва да платят по-високи вноски за септември. Най-съществено „говоренето за покачване” е повлияло на старите клиенти на банките, които се опасяват от значително повишаване на разходите по изплащане на задълженията. Eкспертите съветват собствениците на имоти, които у нас са близо 90% от цялото население, да се замислят за изтеглянето на универсален (нецелеви) ипотечен кредит.