Това съобщи онкоболната Ани Бонева, цитирана от БГНЕС. Делото ще бъде заведено в Софийския градски съд за липсата на радиоактивен йод 131 и за още едно лекарство, което липсва в програмите на МЗ за лечение на ракови заболявания, но се използва успешно в целия свят, уточни Бонева.
Неговата липса предизвиква и тежко подуване и напълняване при пациентите, което още повече затруднява лечението им, допълни Ани Бонева. Новото дело ще бъде водено от адвоката на Теодора Захариева Асен Георгиев.
Захариева осъди МЗ да й изплати 100 000 лв. обезщетение, че през 2003-2004 г. не й е осигурило животоспасяващи лекарства. Министерството обжалва решението. В началото на септември тя каза, че завежда дело в Страсбург срещу МЗ. По думите й завежда дело там, защото в България то не е решено в продължение на две години. Според европейското законодателство всяко съдебно дело трябва да бъде решено за две години, а този срок изтече през май 2007 г., обясни Захариева.
Захариева се срещна в понделник с главния прокурор Борис Велчев Тя го е запознала с доклада на Сметната палата, в който ставаше ясно, че в периода 2003-2005 г. МЗ не е осигурявало животоспасяващи лекарства не само за пациентите с онкологични заболявания, но и за такива с други тежки страдания. В доклада се отбелязваше и за недобре провеждащи се търгове за лекарства от страна на министерство. Захариева каза, че е информирала Велчев, че и в момента МЗ закупува в по-големи количества лекарства, които не са най-необходимите за онкоболните за сметка на такива, които са животоспасяващи и предписани от лекуващите ги лекари. В този смисъл тя е заявила на главния прокурор, че от МЗ не се съобразяват с предписанията на лекуващите лекари. Обвинител номер 1 обещал на Захариева, че ще провери случая.