Министерства и агенции, които се намират на пъпа на столицата, ще бъдат преместени на 4-и километър край "Цариградско шосе", пише в. "Стандарт". Там върху терен от 750 дка ще се изгражда нов правителствен център, съобщава пред вестника главният архитект на София Петър Диков. Новото министерско село ще облекчи трафика в центъра и ще улесни гражданите, които посещават ведомствата. Трасето на метрото до "Младост" също ще минава близо до бъдещия център на властта. Според замисъла Министерският съвет ще остане на "Дондуков" 1, но на 4-и километър ще бъдат подслонени образователното и екоминистерството, както и още няколко ведомства, чиито сегашни сгради са стари и тесни.
Столичната община подкрепя проекта с помощ по всички технически въпроси, добавя арх. Диков. София пък ще разчита на държавния бюджет за изграждане на големите инфраструктурни обекти. Добър пример са разширяването на околовръстното и продължението на метрото, подчертава Диков. Градската управа ще очаква и помощ от кабинета за дофинансиране на проекти, които вече са спечелили средства от еврофондовете.
В бурното развитие на София не трябва да се изсмукват и презастрояват територии, категоричен е архитект №1 на столицата. Според екипа, изготвил общия градоустройствен план на София, по-важно е да се работи усилено по изграждане на националната и общинската улична мрежа. Ако има добри пътища, хората ще се придвижват бързо и ще намалее миграцията към столицата. Очаква се в близките години да се увеличат и чужденците, които ще се установят в София.
Все повече фирми обаче предпочитали да усвояват свободни терени в близките до града населени места или свободни терени. Има механизми, с които общината може да стимулира строителния бизнес, смята арх. Диков. С промените в градоустройството може да се въздейства върху цената на земята. По този начин ще се застрояват пустеещи и непривлекателни райони.