Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков при отчета на извършеното от МВР за последните две години. На 100 000 души в страната ни на година се извършват 1700 престъпления, докато в Германия те са 8000, посочи Петков.
Министърът заяви, че е напълно наясно с това, че очакванията на българските граждани от МВР са много по-големи и министерството далеч не е отговорило на всички тях. “Не съм наивник, но се надявам да бъда разбран правилно”, заяви Петков и подчерта, че сравнението трябва да се прави между обективните реалности на територията на България и в ЕС. Той обаче, че подчерта, че се надява на признателност към труда на служителите на МВР, които по думите му работят в унизителна материално-техническа обезпеченост. 40% от автомобилния парк са лади, през последните години в столичната дирекция са купени 5 белезници, посочи Петков. „Когато едно министерство харчи 80% от бюджета си за фонд работна заплата и осигуровки, другото се прави на магия, а магията е в душите и сърцата на същите тези хора, на които никой не благодари, коментира Петков.
Според отчета на МВР умишлените убийства в България са намалели с 4% през последните две години. Разбити са 342 организирани престъпни групи. При специализирани полицейски акции са иззети над 4 млн. фалшиви евро и са разразкрити 11 печатници за пари и документи. Увеличили са се обаче престъпленията, свързани с наркотици. От август 2005-та до днес са проведени 50 съвместни операции с чужди полицейски служби срещу трафика на дрога. Задържани са 960 кг и половина хероин, 3319 кг кокаин, 8440 кг хашиш, 7446 кг амфетамин, 1 милион и 600 хиляди таблетки екстази, 88,7 кг и 1760 таблетки каптагон и 1594 тона прекурсори. Сериозен удар е нанесен и на трафика на хора. Разбити са групи от български граждани, които принуждавали жени да проституират в различни европейски страни. Вътрешният министър съобщи още, че се извършват чести проверки на служителите на КАТ и „Гранична полиция”, тъй като те са най-уязвими по отношение на корупцията.