Това показват резултатите от социологическото изследване на Барометър Инфо "Електорални нагласи за местните избори от София до Приморско", проведено в периода 8-11 септември, предаде БГНЕС.
Тенденциите, очертали се при изследването, показват, че Борисов ще получи 27,99% при очаквана избирателна активност около 48% в София. Неговият пряк съперник от БСП Бригадир Аспарухов ще събере 7,02%. Социолозите коментират, че той ще привлече единствено твърдия електорат на БСП, няма да има възможност да привлече други избиратели от периферията. Кандидатът на Атака, който и да бъде той, ще получи 4% от гласовете. Що се отнася до кандидата на десните Мартин Заимов той събира около 3,5%, а кандидатът на Демократическата партия Константин Папазов - около 0,49%, като разчита единствено на своята лична популярност. Антония Първанова едва ли ще промени крайния резултат в София, коментираха от Барометър Инфо. Изследването на Барометър Инфо е обхванало 5 големи и 5 малки общини в България - София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Димитровград, Марица, Банско, Костенец и Приморско.
Пловдив също се очертава избор на кмет още на първи тур, тъй като кандидатът на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов ще получи около 39,05%.
В Община Варна със сигурност ще има балотаж, тъй като нито един от претендентите не събира достатъчно гласове за победа на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ Свилен Крайчев ще получи около 17,42%, а досегашният кмет Кирил Йорданов – 16,34%. Димо Гяуров събира 7,74%. 14% от варненци обаче искат друг кандидат освен изброените.
В Русе настоящият кмет Божидар Йотов стартира с убедителна преднина пред останалите, събирайки 18,13%, но дори и при ниска избирателна активност трудно би успял да спечели изборите на първи тур. Останалите претенденти получават между 5 и 8% от гласовете.
Социолозите се затрудняват да определят кои гласове обира ГЕРБ. Те са категорични, че местните избори остават изключително мажоритарни и е малко вероятно влиянието на Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ да помогне за избирането на един или друг кмет. Освен това ГЕРБ има проблем в по-малките общини, тъй като много от кандидатите са минали през 3-4 партии и сега намират спасение в ГЕРБ. Тази тенденция обаче ще навреди на партията. Друго характерно за местните избори в по-малките общини са малките местни партии и коалиции, които са наричани бизнес партии и ще имат свой дял в Общинските съвети, но няма да пробият извън общината, в която са създадени.