Средният доход на домакинствата за юли е бил 640 лв. Разходите обаче са почти с 5 лева повече - 644,70. Разликата вероятно идва от парите, които сме взели на кредит, коментират анализаторите пред в. "Стандарт".
Според статистиката месечният семеен бюджет се е увеличил с 20% спрямо миналата година. Скокът на харчовете обаче е 24%. Такава разлика се случва за първи път през тази година и връща спомена на Виденовата зима.
Докато през юни едно средностатистическо семейство е давало за храна, режийни, здраве, комуникации и свободно време 590 лв., през юли сумата вече е 645 лв. Изхранването на фамилията е глътнало най-много пари. За храна през юли са били похарчени 236 лв. средно на едно семейство и макар че процентът от общите разходи се запазва колкото и през юни, в парично изражение увеличението е с 18 лв. , отбелязва в. "Дневник".
В приходната част на семейните бюджети най-значителен е скокът на заплатите - с 6 лв. средно на семейство. Това се обяснява с повишението от 1 юли на възнагражденията в бюджетната сфера, ръста на доходите в реалния сектор на икономиката и сезонната заетост. Увеличението на пенсиите носи на домакинствата средно 11.4 лв. допълнително за месеца, изчислява статистиката. Приходите от предприемачество обаче намаляват от 40 на 34 лв.