Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози, които парламентът прие окончателно в петък, съобщава в. "Дневник". Зам. транспортният министър Георги Петърнейчев обясни, че вероятно до края на годината ще бъдат внесени нови поправки в закона, свързани с таксиметровите превози. Те ще позволят и вановете с шест плюс едно места да са таксита.
В бъдеще ще отпадне и сегашното ограничение за възрастта на таксиметровите коли, наложено от бившия министър на транспорта Николай Василев. От автомобилите ще се изисква да отговарят на стандарта Евро 3, да имат климатик и въздушна възглавница за шофьора.
Сегашният закон забранява автомобили на повече от пет години при първата регистрация да са таксита. Ако има нови промени в изискванията, ще има 6-месечен гратисен период за въвеждането им.
По думите на Петърнейчев предложенията за измененията са направени от браншовите организации, които например искат ванове да обслужват летище София, защото пътниците имат много багаж. Депутатите възложиха на транспортния министър да определи изискванията за времето за управление, прекъсване и почивка при превозите. При неспазването им ще се отнема книжката на шофьорите.