Това съобщи директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" /НСПБЗН/ главен комисар Николай Николов, предаде БТА. Стастиката показва, че на денонощие пожарникарите са реагирали средно на 165 сигнала. Спрямо миналата година за същия период загиналите са с 8 души по-малко, но броят на пострадалите е увеличен с 11 души.
Най-често пожарите са възниквали от небрежност при боравене с огън и вследствие на къси електрически съединения. Делът на пожарите с предполагаем умисъл е над 7 %, съобщи Николов.
За да бъдат намалени щетите от горски и полски пожари, от НСПБЗН предлагат създаване на специализирано авиационно звено за разузнаване и гасане. Николов посочи, че цялостното техническо превъоръжаване на пожарната би следвало да се изведе като приоритет на държавата, защото изисква непосилен за бюджета на МВР финансов ресурс. Към момента само недостигът от основни видове пожаро-техническо въоръжения и специални гасителни вещества възлиза на 7,5 млн. лв.Цялото превъоръжаване възлиза на над 350 млн. лв., добави сочат сметките на НСПБЗН.
По повод на професионалния празник на служителите от противопожарната служба министърът на вътрешните работи Румен Петков отличи пожарникарите, участвали при гасенето на големите пожари в Гърция, и представителния отбор на националната противопожарна служба, заел второ място в Третия европейски шампионат по пожароприложен спорт в Острава. Награждаването стана пред Паметника на незнайния войн