На приключилия късно снощи вот за бившия началник на Оловно-цинковия комбинат в града инж. Никола Пашинов са гласували 43,72% от избирателите, а за собственика на верига аптеки д-р Атанас Ангелов - 32,75%. От надпреварата отпада третият кандидат - зам.-шефът на местния клон на Агенция "Митници" Вячеслав Спасов, който е получил 23,53% от гласовете. Това съобщи говорителят на "За Кърджали" Димитър Арнаудов, цитиран от БТА. Във вота са участвали 3321 избиратели, 11 от бюлетините са били недействителни. Тримата участници в предварителното гласуване приели резултатите без възражения.
Арнаудов уточни, че на 16 септември жителите на града и околните села ще могат да гласуват в балотаж. Събралият най-много гласове ще стане единната гражданска кандидатура за кмет на Кърджали, която има за цел да наруши дългогодишната "хегемония" на ДПС в града.
Ангелов съобщи, че Пашинов, въпреки приетите правила в сдружението за гражданско участие, е бил подкрепен от общинската организация на БСП, която мобилизирала целия си ресурс. Аз съм дал съгласието си да бъда издигнат като кандидат за кмет от Тракийското дружество и никога не съм имал каквито и да е уговорки с представители на БСП, отговори Пашинов, който е шеф на "Инвестиции и експлоатация" в "Монек-юг". В коалицията са още "Атака" и по-малки партии.
Два дни преди тура двама от петимата кандидати на сдружението си направиха отвод.
От ГЕРБ отказаха да пуснат кандидата си Стефан Чанев на предварителния вот. Заявката на неформалния лидер Бойко Борисов дойде, след като БСП обвини ГЕРБ, че цепи българския вот с отказа си да участва в излъчването на общ кандидат срещу кмета на ДПС Хасан Азис, който бе номиниран за втори мандат. Чанев бе върнат в надпреварата като самостоятелна кандидатура на ГЕРБ.