Това каза Зубков на брифинг след срещата си с фракциите в Държавната Дума, предадоха руските агенции, цитирани от БГНЕС. Журналистите попитаха Зубков дали ще участва в президентските избори. Кандидатът за премиер отговори, че ако успее да направи нещо на поста премиер, не е изключен и такъв вариант. „Структурата на правителството не е много ефективна, затова структурните промени са неизбежни, ще видим и кадрите”, каза Зубков.
Вчера Владимир Путин шокира Русия като назначи неизвестен финансов чиновник за свой премиер, пише в днешния си брой британският в. Индипендънт. След няколко дни на спекулации между руските политически играчи руският президент Владимир Путин прие оставката на премиера Михаил Фрадков и номинира за поста неизвестния финансов чиновник Виктор Зубков. 65-годишният Зубков е ръководител на Федералната служба за финансов надзор към министерството на финансите на Русия, която следи за прането на пари, укриването на данъци и други финансови престъпления.
Назначаването на Зубков трябва да бъде одобрено с парламентарно гласуване, което ще се състои в петък, но е малко вероятно той да бъде отхвърлен. Също така неизбежно ще последват и големи кадрови промени в правителството. Вчерашните събития само добавиха чувство на несигурност, което обхваща Москва с настъпването на избирателния сезон, съобщава изданието. Момента на оставката на Фрадков, неизвестността на неговия наследник и фактът, че нито един от двамата кандидати за президент не беше номиниран за премиер станаха причина за спекулации относно съдбата на двамата фаворити на Путин. Според друга версия Зубков е временна и техническа фигура, а приемник на Путин може да стане настоящият министър на отбраната Анатолий Сердюков.
Колко е непредсказуем Путин доказва и материалът на в. Ведомости, цитиран от БГНЕС. В него се казва, че първият вицепремиер Сергей Иванов „в най-скоро време” ще бъде назначен за председател на правителството на Русия. Другият вицепремиер Дмитрий Медведев, запитан дали се очакват в скоро време промени в кабинета, отговаря: „Такава заплаха надвисва над правителството всеки ден, над всяко правителство, във всяка точка на земното кълбо. Чакаме”.