Около 16,30 часа вчера в района на Президентството при служител на ГД “Жандармерия” дошъл мъж, който заявил, че е убил иракчанина Али Тахер в понеделник на ул. “Симеон”, съобщи пресцентърът на МВР. Той се казва Филип Димитров, на 28 години, криминално проявен за кражби и притежание на наркотици. При последвалото претърсване в дома му са намерени лък и дрехите, с които е бил облечен в момента на престъплението. Според разследващите касае се по-скоро за немотивирани действия от страна на стрелеца, от колкото за уреждане сметки, предаде БТА.
Също вчера стана ясно, че оръжието, с което беше убит 41-годишният иракчанин Али Мохамед Тахер, не е арбалет, а лък, съобщи bTV. Фоторобот бе разпространен по столичните районни управления. Toй е бил направен по показанията на десетките свидетели, които са го видели как стига пеша до целта си с лък в ръка и се връща по обратно по същия път. Разследващите разполагаха и със запис от охранителна камера, на която е заснет стрелецът. За техен късмет Димитров се предаде сам.
Криминалисти уточняват, че предимството на стрелбата с лък при убийство е това, че стрелата не може да бъде проследена до определено оръжие. Различни са и върховете, които могат да бъдат използвани. В случая с Али Мохамед Тахер става дума за ловен накрайник. Той е с много остър връх и три остри като бръснарски ножчета пера.
Убитият иракчанин не е имал шанс да оцелее, тъй като е прострелян от 2-3 метра. Преди да почине, той се е обадил на собственика на магазина Хасан Шехо, който го попитал дали познава убиеца. Отговорът бил "не", твърди Шехо.