Това е най-голямото поскъпване на живота от януари 2000 г. , когато е била измерена същата инфлация. Съществената разлика е, че през зимните месеци поскъпването обикновено е по-високо спрямо летните, докато тази година точно през лятото бе регистрирано рекордно за последните седем години увеличение на цените.
Според официалните данни на Националния статистически институт инфлацията в България е 6,3 % от началото на 2007-а до края на август, спрямо същия период на миналата година. За същия период поскъпването на стоки и услуги е 7.5%. Сравнение с август миналата година цените са скочили средно с 12 %, сочат данните на НСИ.
От август 2006 г. до август 2007 г. най-голямо е поскъпването при храните - с 24% и общественото хранене - с 15%, при услугите е 7,5%, а при нехранителните стоки повишение на цените е символично - с 2%.
За август спрямо юли храните са поскъпнали средно със 7,3 %. Най-голям е ценовият скок при: яйцата – над 27%, олиото – с 21%, картофите – с 26%, зелето – с 36%, брашното – 14%, хляба – 12.4%, тестените изделия – 15.9%, свинското – 6.8%, пилешкото – 12%, прясното мляко – 6.8%, киселото мляко – 6.5%, сиренето – близо 20%, кашкавала – 17%. Спад в цените се наблюдава предимно при плодовете и зеленчуците, на които сега им е сезона като при гроздето е най-съществено - цената е паднала с 42,4 %.
Ден преди НСИ да обяви официалните данни за инфлацията експерти прогнозираха пред агенция "Блумбърг" 1.4% ръст на цените през август в сравнение с юли и 9.9% увеличение спрямо същия месец година по-рано. Инфлацията в България е на път да надхвърли всички прогнози, ако сегашният рекорден темп на поскъпването заради лошата реколта и новите цени на електроенергията се "подкрепи" и от близо 11% увеличение на природния газ от 1 октомври, за което във вторник настоя "Булгаргаз", отбелязва в. "Дневник".
Междувременно от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че се забелязва намаляване на разликите между минималните и максималните цени на основните хранителни стоки. Това показвал анализа на събраната информация за нивата на цените на наблюдаваните стоки. Според КЗП има тенденция на намаляване на максималните цени при някои стоки – свинското месо, пилешкото, бялото саламурено сирене и др., заради влиянието на потребителския натиск върху максималните ценови нива на предлаганите стоки. Имало и ясна тенденция на задържане на нивата на средните цени на почти всички хранителни стоки с изключение на прясното мляко и слънчогледовото олио, което било показателно за един относително спокоен пазар.