Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от партията Борислав Великов, цитиран от “Фокус”.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски поиска късно във вторник от Великов, Борислав Ралчев и Пламен Панайотов да оттеглят жалбите на своите хора срещу регистрацията на конгреса. Сакскобургготски е заявил, че в противен случай ще поиска оставките на тримата депутати и от НДСВ и от парламента.
Великов определи вносителите на жалбата като “хора, изразили свободно мнението си”. Той допълни, че не е спирал вносителите на жалбата, но подчерта, че е готов да разговоря с тях, за да я оттеглят.
“Ако някой смята, че аз съм подбудител, тогава бих се смятал за набеден. Не се чувствам виновен или морално отговорен за това, че някой е подал жалба срещу манипулации по време на конгреса или, осланяйки се на мнението на ПГ, е решил да стигне до съда”, каза Великов. Той подчерта, че не приема изказванията на Симеон Сакскобургготски като ултиматум, а като апел и че е готов да плати цената на консолидирането в НДСВ. По думите му това означава да успее да убеди жалбоподавателите да оттеглят жалбите си. Великов не отхвърли и варианта да се оттегли от НДСВ, ако Сакскобургготски настоява за това.
“Ще говоря с други представители от ПГ на НДСВ дали изразяването на свободна воля на някои членове от страната трябва да става повод за санкции срещу други”, каза Великов.
Няма да напусна НДСВ по собствена воля и няма да призова активистите на партията от Бяла, Варненско, да оттеглят жалбите си за решенията на конгреса ни, каза пък пред Нова телевия Борислав Ралчев. Членовете ни не се нуждаят от внушения и те имат право самостоятелно да взимат решения, добави той.
Срокът, който лидерът на НДСВ даде на тримата депутати за изтегляне на жалбите срещу редовността на конгреса ни е незабавен, заяви председателят на предизборния щаб на жълтата партия Милен Велчев, след като внесе в ЦИК документите на НДСВ за регистрация за вота.