Учените предлагат да има единен класификатор на длъжностите и техните заплати да бъдат приравнени по него към доходите на чиновниците, пише в. "Дневник". Те посочиха, че в редица страни от Европейския съюз този метод е въведен и работи ефективно.
Искаме каквото е съотношението между заплатите на държавните служители и учените в ЕС, такова да бъде и в България, обясни Николай Минков от Ядрения институт на БАН. По думите му, ако съотношението в съюза е 1 към 0.9, то тук е много по-ниско в полза на държавните служители. Той добави, че доходите в научната сфера трябва да се повишат с 50%, за да се достигнат европейските пропорции и да се преодолеят различията с чиновничиските заплати. В отговор на това министър Вълчев заяви, че наистина не е редно един утвърден учен да взема по-малко от един администратор.
Изследователите настояха още за по-високи стипендии за докторантите. По думите им трябва да има постановление на Министерския съвет, което да гарантира минималните доходи за научна дейност, за да не се харчи бюджетната субсидия, предвидена за заплати, за други дейности. Министърът обаче изрази съмнения, че дори да се отделят повече пари, не се знае дали те ще отидат точно за младите учени. Според Вълчев не трябва да се изсипват повече средства в системата без яснота накъде ще се развива тя, а трябва да има приоритети, оценяване и селектиране на научните институции.
Учените поискаха още да им се предостави възможност да кандидатстват директно за средства по структурните фондове на ЕС и критикуваха правителството, че не е предвидена такава оперативна програма за разлика от Румъния, където за наука по тази линия са планирани 1 милиард евро. Изследователите ще протестират утре пред Министерския съвет, а на 15 септември в София ще проведат съвместен митинг с учителски организации.
Днес е втората среща на министър Вълчев със синдикатите и рабодателски заплати в средното образование за увеличаване на размера на учителските заплати. Синдикатите искат двойно увеличение на заплатите, докато предложението на кабинета е за по-плавно нарастване на доходите, като през 2008 г. предвиждат два пъти увеличение от 10% на 1 януари и на 1 юли, и два пъти по 5% по диференцираното доплащане.