Това съобщи главният прокурор Борис Велчев, цитиран от Дарик. Той призова, да не се правят опити да се намесва прокуратурата в предизборната надпревара.
През пролетта делото срещу бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов бе възобновено от прокуратурата и върнато във Военния съд където то бе спряно заради депутатския му имунитет.
Главният прокурор обясни, че Военният съд е върнало делото в прокуратурата заради процесуални нарушения, а прокуратурата го е прекратила през април тази година, като е преценила, че липсва извършено престъпление.
Велчев подчерта, че от април досега е минало много време и ако някой се е интересувал от това дело извън предизборния контекст, то е трябвало отдавна да се осведоми.
Борис Велчев съобщи още, че спецзвеното в СГС ще се реформира, ще се увеличи броят на прокурорите, работещи в него и съставът му. Такива спецзвена за работа с делата срещу организираната престъпност и корупцията ще се сформират във всяка окръжна прокуратура.
Не виждам причини да оттегля прокурор Божидар Джамбазов от делото за "Топлофикация-София", каза по-рано пред Нова телевизия Велчев, цитиран от БГНЕС.
В края на август делото за валутни престъпления срещу ексшефа на "Топлофикация-София" Валентин Димитров тръгна с фалстарт. То беше прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на процедурни нарушения.
Като голям гаф определи главният прокурор, че делото срещу Димитров беше върнато. Според обвинител номер 1, Джамбазов бил много добър прокурор, но в едно такова дело винаги можело да бъдат направени технически грешки. Велчев ги определи като "елементарни в рамките на допустимото". Допускането на технически грешки не означава, че то не е добре подготвено от страна на доказателства, каза още главният прокурор.
Велчев не допуска това да са случайно допуснати технически грешки. "Предстои корекция на обвинителния акт и отново влизането му в съда. Ще има разпити на бившия министър Румен Овчаров, защото са останали неща за изясняване", каза още главният прокурор. Той не знае да има нови факти около делото за Овчаров.
Главният прокурор поиска промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която да се върнат част от правомощията на следователите.