Това съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Бомбата е била изстреляна от свръхзвуков самолет Ту-160 и е била спусната на земята с парашут. Новото изобретение бе определено от медиите като “бащата на всички бомби”.
„Резултатите от тестовете на новото оръжие показват, че неговата ефективност и сила е сравнима с ядреното оръжие“, заяви заместник-началникът на генералния щаб на Русия Александър Рукшин по телевизия ОРТ.
Искам да подчертая, че действието на вакуумната бомба не замърсява околната среда за разлика от ядрената бомба, добави той. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че това не противоречи на нито едно международно споразумение и че Русия не започва нова фаза в борбата за въоръжаване.
Бомбата е от последната серия нови руски оръжия и политически ходове на президента Владимир Путин в опит да наложи Москва на международната сцена, коментира Ройтерс.
Русия изпрати войнствено и предизвикателно послание към Запада с изпитанията на нова супербомба, коментира в. “Дейли Телеграф”, съобщи "Фокус".