Това обяснява Али в изявление до медиите. Нарушенията му по улиците в София бяха показани в репортаж на bTV на 11 юли. За няколко километра из центъра депутатът от ДПС премина два пъти на червен светофар, прекоси забранена улица, изпревари колона автомобили в лентата за насрещното движение. Освен опасните маневри по време на шофиране, Али паркира върху място за инвалиди пред парламента и не използва предпазен колан.
"Приемам, че поведението ми на пътя бе неправомерно", признава в изявлението си депутатът.
Той заявява, че казусът го засяга в качеството му на гражданин, а не на депутат и не приема "експонирането на инцидента в плоскостта на политическия му статут, а оттам и по отношение на институцията парламент, където представя избирателите".
Али се обръща с молба към медиите да признаят освен гражданските му задължения, така и правата, които има, в които "се включват също личните ми проблеми, свързани с моето семейство". По думите на депутата това е причината за неправомерното му поведение на пътя. "Конкретни семейни тревоги при този случай не ми позволяват да посветя общественото внимание в тях, за което предварително се надявам на разбиране", пише в писмото Али, цитирано от БТА. Депутатът твърди, че е шофьор с достатъчно опит и скритата камера не отразявала стандартното му поведение на пътя. "Независимо дали видеоматериалът е достатъчно авторитетно доказателство де юре, приемам, че поведението ми на пътя бе неправомерно, за което съответно бях санкциониран. Съжалявам, че въпреки конкретните причини съм дал лош пример. Считам случая за приключен с акта, който ми бе връчен, което е доказателство, че всички сме равни пред закона", заявява Али, който е член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.
Столичната пътна полиция се самосезира след репортажа на bTV. Миналата седмица народният представител не се е яви в столичния КАТ, въпреки призовката, който му била изпратена преди месец.